STARTSIDA |
STUDENTDAGEN |
HISTORIA |
VÄXJÖSTUDENTERNAS FÖRBUND |
ÅRSSKRIFTER |
STIPENDIATER |
FÖRELÄSNINGAR BOKMÄSSOR |
Platskarta |
Till sidans början |
Växjöstudenternas förbund har gjort en mycket berömvärd satsning, då man i bokform publicerat minnestal från studentdagar alltifrån begynnelsen på 1940-talet till in på detta decennium. Nu finns boken här under titeln Minnestal vid studentdagarna i Växjö 1943 – 2003 i urval (2008). Redaktionskommittén bestående av Olof Nordström, K G Jan Gustafson och Lars Hultman har djupdykt i gamla årsskrifter och därefter efter vissa kriterier valt ut ett antal av de årligen återkommande talen till minnet. Att ta med samtliga tal visade sig inte möjligt: vissa var mera avsedda för det muntliga framförandet, de bestod av musikinslag o.s.v. Dessutom måste en avgränsning ske för att omfånget inte skulle svälla över alla bräddar. Här bör nämnas att bokens tryckning möjliggjorts av en frikostig donation av Växjöstudenten Claes Bäckström.
För undertecknad har det varit både en heder och en glädje att närmare granska denna publikation. Det blir kärt av personliga skäl, eftersom min far, Nils Hyltén-Cavallius, i många år under sin tid som sekreterare i studentförbundet redigerade årsskriften. Jag minns från femtio- och sextiotalen hur han ställde samman manuskript och material för årets studenthäfte. Låt mig få deklarera att även jag gått på Gamla läroverket (i grundskolans högstadium 1962–65) och varit gymnasist vid Katedralskolan med studentår 1968.
Du kan läsa hela uppsatsen (4 sidor) i pdf-filen Gamla läroverket.
Herr Inspector! Studentkamrater! Mina damer och herrar!
Det finns en värld där två plus två kan bli fem, där svart kan bli vitt, där en katt kan bli till en hund och där den okände mannen stryker omkring och bryter mot lagen. Det är juridikens och rättens underbara värld och jag vill ta er med dit för en stund i eftermiddag.
Jag tänker göra det genom att berätta om en del av rättslivets aktörer genom tiderna och då om de som gått i skolan i Växjö.
Som alla vet fick Växjö ett gymnasium 1643 under det att Sverige krigade i trettioåriga kriget. Redan innan fanns det en domskola i Växjö. Där läste man de tre ämnena grammatik, skolastik och retorik och skolan kom därför att kallas trivialskola. I dag heter skolan Katedralskolan. Det var mest präster som utbildades men en och annan lagklok blev det också. Inte minst för att prästerna hade mycket att göra med lag och rätt.
Du kan läsa hela talet (9 sidor) i pdf-filen Jurister från Växjö.
Uppdaterad: 2017-04-11